Individualni pokretač samouvjeren je i veoma nezavisan čovjek. Mirna je i objektivna ličnost, veoma racionalan i čovjek zdravog razuma. Intenzivno njeguje svoj individualizam i uživa da mjeri analitičke sposobnosti na novim zadacima. Pritom je veoma spontan i impulzivan čovjek koji rado slijedi svoje iznenadne pobude. Individualni pokretač je dobar i tačan promatrač koji sve pažljivo registruje, šta se oko njega dešava. Za međuljudske odnose doduše ima manje smisla i čudi se, ako povremeno druge sablazni svojim direktnim načinom bez okolišanja. Obaveze ne poštuje posebno; ali ako mu dadne njegova sloboda, postaje nekomplikovan, pristupačan i radostan savremenik.

Individualni pokretač posebno voli izazove – akcija i malo uzbuđenja jednostavno su mu bitni. Voli da izaziva sudbinu i mnogi ljudi ovog tipa njeguju riskantne hobije kao što su skakanje sa padobranom ili bungee-jumping. To vrijedi i za radnu svakodnevnicu. U krizama individualni pokretač izvlači najbolje iz sebe; munjevito shvata odnose, donosi odluke i preduzima neophodno. Na njega slab utisak ostavljaju hijerarhije i autoriteti; ako pretpostavljeni nije kompetentan, bez okolišanja će mu pokazati da ga ne respektuje. Individualni pokretač rado preuzima odgovornost. Ima izražen smisao za realnost i za predstojeći problem uvijek nađe najprikladnije i najsvrsishodnije rješenje. Konflikte rješava otvoreno i direktno; ponekad mu ipak nedostaje malo tankoćutnosti, ali makar se vrlo dobro sam može nositi sa kritikom.

Ako bismo jednom jedinom riječju morali okarakterisati individualnog pokretača, to bi vjerovatno bilo: „nezavisan“. Malo tipova toliko voli slobodu i individualni su kao ti (nomen est omen!). Zato bi prije trebao da tražiš radno područje u kojem pravila i strukture igraju što manju ulogu, gdje su hijerarhije manje izražene i gdje ne moraš da se ograničavaš na detaljna uputstva i radne procese.

Tvoj prostor za manevrisanje za tvoj ukus zapravo nije dovoljno velik. Stvari želiš obaviti onako kako misliš da je ispravno i kako odgovara tvome vlastitom (visokom) standardu i ne daš da ti drugi propisuju kako nešto treba uraditi. Titule i određeni autoriteti ne ostavljaju ni najmanji utisak na tebe. Ako se neko u tvojim očima učini kompetentan, onda mu nekad rado i kažeš, međutim, ako on to nije, vraga ćeš to uraditi i izvršavat ćeš njegove upute, samo jer „voditelj odsjeka“ slučajno stoji na vratima. Uostalom, ti si ionako fanatičar jednakosti i najviše voliš kada svi imaju ista prava.

Termini i obaveze za tebe, kao „spontanog“ tipa isto tako su užasni kao i dugoročno planiranje. Također tvoj direktan način (zasnovan na tvojoj „logičnoj“ komponenti ličnosti) može da ti stvara poteškoće u sređenim i hijerarhijski organizovanim okruženjima, jer ne znaju svi šefovi cijeniti otvorene riječi i konstruktivnu kritiku. (Da li si već u školi počesto bio sknadlizovan, jer nisi imao volje da nešto učiš, šta si smatrao apsolutno suvišnim?) Da u nekim neprilikama jednostavno odšutiš da ne bi provocirao konflikte, za tebe je skoro nemoguće. U ne previše konzervativnim i autoritarnim situacijama više se zna cijeniti tvoj doprinos nego u sasvim tradicionalnim poslovnim područjima.

Samostalnost za tebe nije loša alternativa, jer si na taj način naravno najmanje ovisan o odlukama drugih i može popuštati tvoja težnja za slobodom. Također tvoje radovanje rizicima i tvoja nepodložnost krizi, kao i jako razvijen osjećaj za odgovornost i tvoje senzacionalne sposobnosti kao taktičara predodređuju te za to.

Podijelite svoje tip ličnosti:


Find out more about your personality type in the english version of your personality description. Click here to get personality-based career advice and relationship advice for your type, the Individualistic Doer.