Ambiciozan mislilac samouvjerena je i nezavisna ličnost. Zrači entuzijazmom i energijom. Odlučno i energično radi na tome da ostvari svoje ciljeve. Ništa ne voli više od novih izazova. Ovaj je tip rođeni vođa, kompetentan, energičan i svjestan odgovornosti. Ima oštar pogled za greške i može da bez milosti kritikuje, ako primijeti opasnosti za uspjeh projekta. Da li će pritom nekoga uvrijediti, posve mu je svejedno. Međutim, za objektivne argumente uvijek je pristupačan; voli diskusije, retorički je veoma nadaren i druge može dobro da povuče druge za sobom i ubijedi ih.

Pošto je vrlo druželjubiv, ambiciozni mislilac okružen je rado sa mnogo prijatelja, najbolje onih sa kojima dijeli svoje interese i može razgovarati o svim mogućim temama. U ophođenju je vrlo direktan, ali nikada neiskren ili intrigantan. Ko dobro podnosi otvorenost, u njemu ima odanog i nepodmitljivog savjetnika kao prijatelja. Sve novo i nepoznato golica ambicioznog mislioca i budi mu znatiželju. Pravila, rutina i staromodnost, naprotiv, bude njegov otpor. Kad nešto ne ide kako je on zamislio u svojoj glavi, zna reagovati prilično kruto i podmuklo.

Nisu zato slučajno neke od najpoznatijih vojskovođa u istoriji bili ambiciozni mislioci: Vođenje ti je jednostavno u krvi. Samouvjeren si, energičan i odlučan u ostvarivanju svojih ciljeva. Pritom se, kada je po tvom, ne čeka dugo. Učinkovitost i efektivnost u radu jednako su ti važni. Strateško planiranje, dugoročna razmišljanja, kreativno rješavanje problema i tačna analiza situacije tvoje su najjače strane.

„Dođoh, vidjeh, pobijedih“ – ovaj citat Julija Cezara mogao bi stajati na tvojoj zastavi. Brzo i potpuno registruješ kompleksne situacije i za tren oka kreiraš kompletno uputstvo, kako se sa njima treba postupati. Tvoj ekstrovertirani dio ličnosti daje ti izvrsnu sposobnost komunikacije i izvjesnu karizmu, pa ti to olakšava da druge ljude pridobiješ za svoje ciljeve. Tvoje vizije pritom se ni u kom slučaju ne ograničavaju samo na postojeće i sadašnje, nego sežu i daleko u budućnost. Takve ciljeve trebaš za zadovoljstvo pri radu, kao što je vazduh potreban za disanje. Voliš izazove, prije svega one intelektualne prirode, i lako dobivenim bitkama ne možeš se stvarno veseliti.

Pošto spadaš u ekstrovertirani tip mislioca, za tebe također nije rad u „tihoj sobici“. Trebaš biti okružen ljudima, novim čarima i zadacima i sa malo akcije da bi se osjećao dobro. Doduše, tvoja logičko-teoretska strana brine za to, da prije svega ne izgubiš iz vida cilj svog zadatka, odnosno dobrobit preduzeća. To daje većinom dobre rezultate rada, no ljudsko-međuljudske potrebe tvojih kolega pritom nerijetko budu gurnute pod sto. Ko nije spreman da jednako teško, disciplinovano i učinkovito sarađuje u poslu, njega brzo uzimaš na zub: Kao šef vjerovatno ćeš bez puno okolišanja dotičnu osobu izbaciti pred vrata, da kao kolega barem osjeti tvoj prezir za taj „razmaženi“ način.

Prije svega nedovoljna kompetentnost ili niska intelektualna nadarenost brzo te čine nestrpljivim. Često je to uzrok da ljudi tvoga tipa dospiju na vodeće položaje, bez da su svjesno za tim težili. Naime, jedna od tvojih omiljenih rečenica vjerovatno je: „Skloni se malo, ja ću to uraditi!“ Ambiciozni mislioci guraju jednostavno ustranu sve druge koji u njihovim očima loše obavljaju posao, a nekako se, na njihovo vlastito iznenađenje, opet nađu na vrhu preduzeća.

Podijelite svoje tip ličnosti:


Find out more about your personality type in the english version of your personality description. Click here to get personality-based career advice and relationship advice for your type, the Dynamic Thinker.