Energičan pokretač radostan je i spontan čovjek. Šarmantan je i pun energije i izrazito muškarac (ili žena) od djela. I u teškim situacijama zadrži hladnu glavu i pregled. To ga čini poželjnim rješavačem problema. Njegova sposobnost da prikupi i obradi informacije je fenomenalna. I za svoje bližnje ima odličan dar zapažanja i dobar nos. Oštrouman je, duhovit, pametan i ima prirodnu sposobnost da druge uvjeri u svoje mišljenje. Energični pokretač živi u potpunosti Sada i Ovdje i spontano odlučuje od trenutka do trenutka. Voli biti zajedno sa drugim ljudima i osjećajan je, živahan i zabavan druževanjak. Ne predstavlja mu nikakav problem da bude u središtu pažnje na zabavi i velikodušan je, spretan i dobar domaćin. Dugo mudrovanje oko posljedica energičnom pokretaču ne leži: munjevitom brzinom skuplja sve relevantne činjenice, donosi pragmatične odluke i iste provodi sa puno elana. Ako se to kasnije pokaže pogrešnim, još uvijek se može promijeniti plan.

Zabava i akcija magično privlače energičnog pokretača. Treba okidač – ako je moguće zajedno sa drugim ljudima. Mnogi predstavnici ovog tipa bave se opasnim hobijima ili ekstremnim sportovima i uvijek se iznova svjesno dovode u opasne situacije. Također i u poslu energični pokretač prije svega traži zabavu i promjenu. Rutina, sigurnost i proračunatost na smrt su mu dosadni. Krize su njegov životni eliksir i dovode njegove prave vrline do izražaja. Fleksibilno i efektivno reaguje na nove izazove, pouzdanost crpi iz svog nepokolebljivog samopouzdanja da će uspjeti. Praktičnu aktivnost, iza koje se na kraju vidi rezultat, više voli od teoretskih radnih područja. Beskonačne diskusije sa saradnicima brzo mu počnu ići na živce, a nedostaje mu i strpljenja za međuljudsku finoću. Kaže, kako se nešto mora da uradi, i dosta!

Energični pokretač ubraja se u ekstrovertirane pokretače. Imaš fantastičnu moć zapažanja drugih ljudi i naslućuješ njihove motivacije, puno prije nego što to urade drugi. To rezultira tvojom nadarenošću da brzo i tačno procijeniš sagovornika i da spretno pristupaš svakom čovjeku. Osim toga pričinjava ti zadovoljstvo da si zajedno sa drugima; rad u tihom sobičku bez igdje ikoga ne bi ti se svidio. Stoga najbolje radiš u timu.

Za tebe su životni eliksiri kontakt sa drugim ljudima, komunikacija, diskusije i što je moguće više akcije. Tu je i jedna od tvojih najvećih vrlina: Odličan si diplomat i pravi umjetnik u raspravljanju, prije svega kada se radi o tome da se drugi pridobiju za neku ideju ili da se nekome nešto „proda“ – u doslovnom i prenesenom smislu. Kada bi to htio, sigurno bi bio jedan od onih tipova ličnosti koji bi za svoju korist mogao manipulisati drugima, jednostavno zato što si tako rječit, šarmantan, ubjedljiv i karizmatičan. Zapravo po prirodi si previše direktan i otvoren da bi druge izigrao u negativnom smislu, a svaka vrsta intrige ti je strana i nesimpatična.

Oštro promatraš i svoje okruženje i sam vrlo tačno registruješ i najmanje promjene. Nešto bitno ti ne može promaknuti, jer svemu pristupaš sa znatiželjom i zanimanjem. Tvoje pamćenje detalja i činjenica je legendarno; kao spužva upijaš sve šta privlači tvoju pažnju i memorišeš to, ako bi ti eventualno kasnije bilo potrebno. Povremeno,kao što je već i spomenuto, ne uzmeš si vremena da svoju memoriju temeljito pročešljaš, prije nego što doneseš odluku ili počneš raditi na projektu. To nije povezano sa time da previdiš stvari – nego ti se nekad toliko žuri da postaneš aktivan i da jednostavno više nemaš živaca za sitnice.

Podijelite svoje tip ličnosti:


Find out more about your personality type in the english version of your personality description. Click here to get personality-based career advice and relationship advice for your type, the Energetic Doer.