Bezbrižni pokretač ljubazan je i radostan čovjek. Uživa da bude zajedno sa drugim ljudima. Spretan, rječit, bogat duhom i šarmantan kakav jest, osim toga rado voli biti u centru pažnje. Nasuprot tome nije rado sam sa sobom. Njegova životna radost brine za to, da se drugi dobro osjećaju u njegovom društvu, a on uvijek lako nalazi priključak. Bezbrižni pokretač izvlači najbolje iz svakog trenutka – mnogi ljudi ovog tipa nadareni su za to, da od svog cijelog života naprave veliku zabavu. Dosada se ne javlja u njegovom okruženju, previše je dobar u tome da privuče druge i zarazi ih svojim dobrim raspoloženjem i optimizmom.

Apstraktno mišljenje i dubokoumno filozofiranje o smislu života bezbrižnom pokretaču baš i ne leže. Pragmatičan je, realističan i rado živi Ovdje i Sada. I u poslu voli kad ide bez problema i kad može da iživi svoj odlučan način. Za njega nije nikakav problem obavljati više zadataka istovremeno i u kriznim situacijama procvjeta! Raznovrsno i radno okruženje povezano sa mnogim socijalnim kontaktima prava je stvar za njega. I u slobodno vrijeme teško ćemo ga vidjeti da sjedi besposlen; zbog svoje otvorenosti i znatiželje većinom ima puno hobija i interesa. Ne boji se nepoznatog; fleksibilno i kreativno se prilagođava novim situacijama i izvlači najbolje iz njih. Povremeno dolazi u konflikt sa krutim pravilima ili hijerarhijom, od kojih se brzo osjeća skučeno i protiv kojih se onda buni.

Bezbrižni pokretač ubraja se u ekstrovertirane pokretače. Nerado si sam, više si tipičan timski radnik; posao u mirnom sobičku ne bi ti se svidio. Ophođenje sa drugim ljudima, komunikacija i ljubazna kolegijalna klima važniji su za tebe, nego za većinu drugih tipova. Voliš raditi sa ljudima, a promjene i novo za tebe su inspirativni i dragi, tako da zapravo nikada ne može biti dosta socijalnih kontakata.

Pritom harmonija za tebe ima centralnu vrijednost; preferiraš radno okruženje bez intriga i političkih nepotizama, gdje manje do izražaja dolazi bezobzirnost i više se traži kooperacija nego konfrontacija. Zato si spreman da učiniš nešto – i to je jedna od tvojih najvećih vrlina: Kada se radi o smirivanju konflikata, smanjenju napetosti i brizi za dobru klimu u grupi, onda dolaziš u top formu. Sa lakoćom ti uspijeva da širiš dobro raspoloženje i da međusobno pomiriš čak i opake zaraćene strane. Zato si i kao kolega i kao nadređeni jednako omiljen i rado viđen te nemaš poteškoća da se snađeš sa najrazličitijim ljudima u poslu.

I u pogledu radnog sadržaja draži su ti promjena i određena mjera nepredvidivosti, nego previše rutine i predvidivosti. Tvoja fleksibilnost olakšava ti da se prebacuješ sa jednog na drugi zadatak; ne smeta ti kada te usred pripreme spisa prekine telefon ili kada se istovremeno pomoli glava na vratima. Bez problema istovremeno radiš više aktivnosti i pritom uvijek ostaješ ljubazan i uljudan u ophođenju sa drugima; na razdražene riječi ili znakove pretjeranih zahtjeva u tvom slučaju mora da se duga čeka. Naprotiv, takve situacije su za tebe najbolje, bez da ti posao brzo dosadi. Onda se može desiti da krizu – svjesno ili nesvjesno – baš isprovociraš, tako što stvari odgađaš ili ne mariš za njih. Na ovaj način onda pokušavaš da u radnu svakodnevnicu uneseš više akcije, jer bez određenog pritiska, izazova i uzbuđenja kod tebe dugoročno ne ide.

Podijelite svoje tip ličnosti:


Find out more about your personality type in the english version of your personality description. Click here to get personality-based career advice and relationship advice for your type, the Laid-back Doer.