Pouzdan realist čvrsto je na tlu i svjestan je odgovornosti. Precizan je, suzdržan i zahtjevan. Pouzdanost je njegova najbolja osobina i sve će staviti na kocku da se pridržava zadanog obećanja. Kao tip pouzdani realist više je miran i ozbiljan, ne govori puno, ali je dobar slušaoc. Na promatrače izvana ponekad djeluje rezervisano i hladno, iako u stvarnosti raspolaže sa puno viceva i elana. Njegove vrline su temeljitost, izražen smisao za pravednost, upornost koja graniči sa tvrdoglavošću i pragmatičan odlučan način. Pouzdani realist ne oklijeva dugo kada se nešto treba obaviti, nego čini šta je potrebno, a da ne gubi puno riječi o tome.

Ovaj tip ličnosti očekuje puno od sebe, ali i od drugih. Kada sebi nešto zacrta u glavi, teško ga je odgovoriti od toga. Pouzdani realist samo nerado stvari prepušta slučaju. Planiranje za njega znači sigurnost; isto kao i red i disciplina. Autoritete i hijerarhije bez problema respektuje, nerado prosljeđuje zadatke, jer je siguran da ih drugi neće savjesno obaviti, kao on sam. U vodećim pozicijama vrlo se orijentiše na zadatak – želi da se uvjeri da se stvari dobro obavljaju; ali u poslu se ne interesuje previše za međuljudske odnose.

Pouzdan realist ubraja se u introvertirane realiste. Previše strke oko tebe ne cijeniš previše, radije voliš kada možeš raditi u miru relativno nezavisno od drugih i kad imaš dovoljno vremena da se temeljito i intenzivno baviš sa svojim zadacima. Tvoja sposobnost koncentracije je neobično velika; ako se stvarno interesuješ za neku stvar, možeš se pravo zadubiti u nju i zaboraviti sve oko sebe.

Manje ti leže izrazito timski orijentisana radna područja ili radna mjesta, u kojima te se uvijek iznova ometa u tvojim mislima ili te se prekida i odvraća u poslu. Zato ti je veoma važno da svoj posao stvarno dobro obaviš. Jedan ili dvojica kolege koji su na tvojoj valnoj dužini ili grupa istomišljenika su baš ono šta trebaš u radnoj svakodnevnici. Previše osoba te iscrpljuje, jer ti međuljudske kontakte i često sa tim povezanu emocionalnost i iracionalnost u radu više doživljavaš kao smetnju. Sam si jako suzdržan kada se odaješ i većinom djeluješ pomalo rezervisano, ponekad čak i odbojno ljudima u svom okruženju, čak kada to i ne želiš.

Vječiti „kancelarijski tračevi“ i stalni „kuhinjski razgovori“ u timovima više ti idu na živce – za tebe je posao posao i privatne stvari nemaju tu šta da traže. Zato pripazi pri izboru svog radnog područja na to da nisi prisiljen da se non-stop prilagođavaš drugim ljudima odnosno da se sa njima integrišeš.
Tvoje drugo ime je pouzdanost.

Ko ti povjeri zadatak, treba biti siguran da ćeš ga obaviti 100% pažljivo i u zadanom roku. Pomisao da se ne pridržavaš tačno zadanog dogovora ili obećanja za tebe je pravi horor. Zato je za tebe važno da se nađeš u okruženju koje ti omogućava rad bez zapreka i pri čemu dobivaš redovne i proračunate povratne informacije o svom poslu. Jasni i jednoznačno mjerljivi zadani ciljevi za tebe su moranje, kao i određena doza sigurnosti u pogledu raspoloživosti potrebnih resursa za tvoju djelatnost.

Podijelite svoje tip ličnosti:


Find out more about your personality type in the english version of your personality description. Click here to get personality-based career advice and relationship advice for your type, the Reliable Realist.