Sanjarski idealist veoma je povučen i zato na druge često ostavlja utisak da je stidljiv i rezervisan. Njegov bogat unutrašnji život i strastvena ubjeđenja dijeli samo sa malim brojem ljudi. Ko ga ocijeni kao hladnog i rezervisanog, grdno se vara. Ima snažno izražen unutrašnji sistem vrijednosti i jasne, časne principe za koje je spreman se žrtvovati. Ivana Orleanska ili Sir Galahad bili bi dobri predstavnici ovog tipa ličnosti. Stalno ustrajava u želji da poboljša svijet, uz to može biti jako brižan za druge i može da učini puno za to da ih podupire i da se za njih založi. Svojim bližnjima prilazi sa interesovanjem, pažljivo i velikodušno. Ako se jednom zbog neke stvari ili osobe razljuti, može da postane neumoran borac.

Životno praktične stvari naspram tome, za sanjarskog idealistu nisu stvarno važne. Sa profanim zahtjevima svakodnevnice bavi se samo, ako je to neminovno. Tendenciozno živi prema geslu „genij savladava haos“ – šta se većinom odnosi na to, da često završi vrlo uspješne akademske karijere. Detalji ga malo interesuju, svoj pogled većinom usmjerava na veliku cjelinu. Rezultat toga je da većinom ima dobar pregled i kad su stvari haotične, povremeno može doći do toga da on važne stvari previdi. Pošto mu je harmonija jako potrebna, naginje ka tome da često otvoreno ne pokazuje nezadovoljstvo ili ljutnju, nego to zadržava u sebi. Ustrajnost do kraja nije njegova vrlina; uz to veoma mrzi konflikte i konkurenciju. Radije motiviše druge na svoj ljubazan i entuzijastičan način – ko ga ima za nadređenog, neće se nikada morati požaliti na premalo pohvale.

Sanjarski idealist ubraja se u introvertirane idealiste. Daješ prednost mirnom radnom okruženju u kojem se intenzivno možeš baviti svojim zadacima, gdje ti ne smetaju prevelik broj ljudi ili stalna odvraćanja. Potrebno ti je puno vremena da razmišljaš o svojim mislima, da ih izraziš riječima i da tvoje ideje poprime oblik.

Određena mjera reda i strukture ti odgovara, jer osigurava da možeš odraditi jednu tačku za drugom i ne moraš žonglirati sa više zadaća istovremeno– to uopšte ne voliš, jer ti je jako bitno da se sa stvarima temeljito suočiš. Tvoja sposobnost koncentracije izuzetno je velika, i često se zadubiš u svoj posao da jednostavno zaboraviš na sve oko sebe – čak jelo i piće. Usprkos tome radiš jednako dobro i rado zajedno sa drugima, jer lako se prilagođavaš, posebno kada se misli na harmoniju i kooperaciju.

Područja u kojima se traži posebna ustrajnost, gdje se bezobzirno lakta i gdje su svakodnevne konfrontacije na dnevnom redu, trebao bi bolje izbjegavati. Trebaš što manje napeto okruženje da bi se u potpunosti mogao razviti. Ako to ne postoji, brzo patiš jer kritiku i negativnu povratnu informaciju previše lično primaš. Mogućnost razmjene sa drugim ljudima koju cijeniš i čije sposobnosti respektuješ, smatraš dobrom, doduše, ovdje ti vrijedi geslo: „manje je više“ – radije samo nekoliko „probranih“ kolega sa kojima se nalaziš na istoj valnoj dužini. Najbolje je ako dijelite iste ideale i visoke ciljeve i zajedno se možete svađati za dobru stvar, onda si baš u svom elementu! Ako to nije tako, bolje je da nastaviš raditi sam jer pripadaš tipovima ličnosti koji to odlično mogu i nisu bezuvjetno upućeni na druge da bi mogli ostvariti dobre rezultate.

Tvoje specijalne sposobnosti predodređuju te za sva radna područja u kojima se radi o konceptualiziranju, rješavanju problema i razvoju novih ideja. Veoma si kreativan, znaš da budeš otvoren za nova viđenja i da kreneš neobičnim i originalnim putevima, o kojima drugi prije tebe nisu razmišljali.

Podijelite svoje tip ličnosti:


Find out more about your personality type in the english version of your personality description. Click here to get personality-based career advice and relationship advice for your type, the Dreamy Idealist.