Dobroćudni realist srdačan je i čovjek spreman za pomoći. Svoje zadatke izvršava savjesno i raspolaže izraženim organizatorskim talentom. Često se obavezuje tradicionalnim vrijednostima. Osobito porodica ima veliku vrijednost za dobroćudnog realista. Njegova najveća radost je da se učini korisnim i da brine za druge ljude. Doduše ne voli da bude u prvim redovima, svoje zadatke radije obavlja izvan svjetla reflektora. Dobroćudan realist je pravi neumoran radnik; vrlo je pouzdan i ne fali mu truda kada se neki projekt treba privesti kraju. Temeljitost, savjesnost i osjećaj za obaveze njegove su najveće vrline. Dokazano i povjereno više voli od novog i nepoznatog.

U ophođenju sa drugima dobroćudni realist je obazriv i susretljiv; u svakom trenutku svoje vlastite potrebe podređuje potrebama svoje porodice i prijatelja. Njegov dom je većinom vrlo njegovan, udoban i uredan. Njegov perfekcionizam sa jedne strane i nasuprot tome nesklonost da se odrede zadaci sa druge strane, dovode do toga da sebi i poslovno i privatno često natovari previše posla. Neraspoloženje teško podnosi; konflikti ga većinom čine vrlo nesretnim. Moglo bi ga se označiti skoro kao ovisnika o harmoniji – što povremeno dovede do toga da zanemari sam sebe i svoje želje, ne može to prelomiti da se brani od drugih.

Dobroćudni realist ubraja se u introvertirane realiste. Zato ne voliš da oko tebe vlada previše vreve pa se ne možeš intenzivno i koncentrisano posvetiti svojim zadacima. Veoma dobro možeš da radiš sam i uopšte ne cijeniš, kada te se uvijek prekida i smeta, kada si se upravo udubio u neku stvar. Ipak tvoja potreba za harmonijom i sposobnost prilagođavanja čine te dobrim timskim radnikom, ako se tako posloži.

Dakle, relativno si fleksibilan u izboru svog radnog područja i možeš uvijek ponovo odlučiti kojim situacijama daješ prednost. Doduše, važno ti je da imaš osjećaj da u svom poslu možeš učiniti nešto za druge ljude. Dobroćudni realisti veoma su brižni ljudi i vole da se brinu za druge. Ovdje ti posebno lako pada – unatoč tvojoj introvertiranoj komponenti- da se uživiš u druge i da osjetiš njihove potrebe. Pritom ti veoma pomaže tvoja „osjećajna“ strana. Najbolje se osjećaš u situaciji jedan na jedan; držanje govora pred većim grupama to ti baš i ne leži.

U svakom slučaju u izboru svog radnog okruženja vodi računa o tome da se okružiš sa ljudima koji sa tobom dijele tvoje lične ideale i uvjerenja i kod kojih možeš računati na to da ćete u pogledu toga moći raditi ruku pod ruku, a ne jedan protiv drugoga. I mnoga činjenična ograničenja koja te ograničavaju zbog tvog poriva da podupireš i brineš se za druge, čine te nesretnim.

Za tebe je bitno da većinom možeš računati na jasne i strukturisane radne tokove. Želiš imati vremena da se u miru pripremiš za nove izazove koji će ti eventualno priskrbiti nove kompetencije i da jedan za drugim obaviš zadatke, jer ti spadaš u „praktično-planirajuće“ tipove. Rutinski radovi manje su ti odvratni nego svim drugim tipovima ličnosti; u određenom okruženju rado se sa njima baviš. Naravno bi se unatoč tome trebalo nešto promijeniti u tvojoj radnoj svakodnevnici, ali istovremeno žongliranje sa tri loptice nije ono šta rado radiš, jer imaš osjećaj da ne možeš postupati dovoljno pažljivo. To je onda noćna mora za tvoj perfekcionistički zahtjev, tebi i tvom radu!

Podijelite svoje tip ličnosti:


Find out more about your personality type in the english version of your personality description. Click here to get personality-based career advice and relationship advice for your type, the Good-natured Realist.