Osjećajan pokretač je nježan, skroman i povučen čovjek. Dobro se snalazi u svakodnevnom životu i cijeni svoju privatnost. Sa svojim mirnim i optimističnim načinom dobar je i omiljen slušalac i drugi ljudi se dobro osjećaju u njegovom društvu. Ovaj tip je, sve u svemu, najljubazniji je i najprijazniji od svih tipova ličnosti. Tolerancija i poštovanje drugih obilježavaju njegovu ličnost. Vrlo je saosjećajan, širokogrudan i uvijek je spreman pomoći. Novim i nepoznatim stvarima prilazi otvoreno i sa zanimanjem. Ako se povrijedi njegov unutrašnji sistem vrijednosti ili njegov smisao za pravdu, osjećajni pokretač odjednom na iznenađenje zna reagovati energično i istrajno.

U prijatnostima koje život nudi, osjećajni pokretač uživa sa svim čulima i spretan je u tome da se uklopi u svakodnevnicu. Često će te među ovim tipom naći posebno nadarene umjetnike; često i vrlo dobre zanatlije. Kreativnost, fantazija i posebno opažanje čulima spadaju u njegove velike vrline. Osjećajan pokretač orijentisan je na sadašnjost; dugoročno planiranje i pripreme manje mu leže. Prihvaća život kako dolazi i na dnevne zahtjeve reaguje fleksibilno. Previše rutine i predvidivosti ionako ne voli. Promjenjivi radni tokovi i malo zadanih pravila bolje dovode njegove talente do izražaja. Osjećajan pokretač rado radi za sebe samoga; a ako pripada timu ne upušta se u igrice i moć konkurencije i daje prednost harmoničnom, otvorenom odnosu i u svom radnom svijetu.

Osjećajni pokretač spada u introvertirane pokretače – istovremeno je on najljubazniji i najprijazniji od svih tipova u ophođenju sa drugima. Ova posve posebna kombinacija uzrok je tvoje velike fleksibilnosti: Ona ti, naime, zavisno o situaciji omogućava da odlično i zadovoljno radiš sam za sebe, ali i u timu da bi postigao osobitu omiljenost i ispunjenje u poslu. Pretpostavka za to je lijepa, kolegijalna klima koju obilježava harmonija i međusobno poštovanje.

Trebaš radnu okolinu bez intriga i političkih podmetanja, sa što je moguće manje laktanja i više kooperacije nego konfrontacije. Tvoje nenametljivo, simpatično biće, tvoja nevjerovatna osjetljivost prema drugima i tvoj posvećen i širokogrudan način kao kolega, ali i pretpostavljeni čine te jednako omiljenim i rado viđenim. U svojoj sadašnjosti moraš se jednostavno osjećati dobro; nisi uopšte orijentisan na konkurenciju.

Osim toga bezgranično si tolerantan i spreman da prihvatiš druge kakvi stvarno jesu, tako da nemaš poteškoća da se snađeš sa najrazličitijim ljudima u poslu. Jedini izuzetak: ako se povrijedi tvoj unutrašnji sistem vrijednosti ili ako bilo gdje primijetiš nepravdu. Onda znaš nastupiti poprilično energično, ali i u najoštrijoj diskusiji trudiš se da pravedno i sa respektom argumentuješ.

Zato je također veoma važno da je tvoj posao sadržajno spojiv sa tvojim (veličanstvenim) vrijednostima i idealima. Jednostavno obavljati bilo kakav posao da je na kraju mjeseca novac na računu, trajno te ne zadovoljava. Trebaš osjećaj da se sa tim šta radiš možeš identifikovati i da potpuno stojiš iza onoga šta svaki dan radiš. U idealnom slučaju ti tvoja – više praktična nego teoretski orijentisana- aktivnost omogućuje opipljive i očigledne rezultate i dozvoljava ti da često navečer dođeš kući sa utiskom da si svijet barem malo učinio boljim nego što je bio jutros – najradije za drugog čovjeka.

Podijelite svoje tip ličnosti:


Find out more about your personality type in the english version of your personality description. Click here to get personality-based career advice and relationship advice for your type, the Sensitive Doer.