Brižni realist omiljen je čovjek, pun energije. Pouzdan je, dobro organizovan i spreman pomoći. Bitne su mu tradicionalne vrijednosti, a i osnivanje porodice za njega ima centralnu ulogu. Brižni realist ima izraženu socijalnu crtu. Uvijek je spreman saslušati brige i probleme drugih i ne štedi truda kada ga se moli za pomoć. Osjećajno i sa puno razumijevanja shvata, šta drugi ljudi trebaju. Brižni realist uvijek je spreman da procijeni vrline protivnika i da mu oprosti slabosti. Od svih tipova ličnosti, ovaj je najdruževniji. Za njega su veoma bitni društveni kontakti.

Brižni realist više je konzervativan. Ima čvrst unutrašnji sistem vrijednosti i pravila koji se orijentiše prema vladajućim tradicijama. Preferira jasno, strukturisano okruženje i radne tokove; neugodne su mu pretjerane promjene i nemir. Njegove vrline više su brižljivost i pouzdanost, nego fleksibilnost i spontanost. Brižni realist samo je uslovno otvoren za novo. Ali ako se traži neko, ko pouzdano i tačno izvršava svoje zadaće, onda je on prava osoba za to.

Brižni realist je najdruževniji od svih tipova ličnosti. Za tebe je zato jako bitno da nađeš radno područje, u kojem ćeš što je moguće više biti okružen ljudima. U kontaktu i razmjeni sa njima puniš svoje baterije i tako najbolje mogu da se razviju tvoji specijalni talenti. Prototip si pomagača u pozitivnom smislu, jer voliš da se zalažeš za druge i brineš za njih. Kada imaš utisak da na bilo koji način možeš doprinijeti poboljšanju njihovog kvaliteta života, to te učini sretnim i zadovoljnim kao ništa drugo. Osjećaj da si potreban, voljen i cijenjen, tvom tipu je potreban za preživljavanje.

Rad u „tihom sobičku“ zato nije za tebe; protivi se tvom ekstrovertiranom načinu i tvojoj potrebi za međuljudskom interakcijom. U dijalogu sa drugima dolaziš do najboljih ideja; on pospješuje tvoju kreativnost. Ne želiš skicirati apstraktne pomoćne projekte na dasci za crtanje, nego se radije angažuješ na prvoj liniji i u direktnom kontaktu sa ljudima. Važno ti je da pred očima imaš rezultat svog rada i da iz dana u dan ideš kući sa osjećajem, da si svijet, barem za dlaku, učinio boljim.

Rođeni si timski radnik; sa jedne strane je to zbog tvoje otvorenosti i komunikativnosti, a sa druge strane zato što se bez problema uklapaš u grupnu hijerarhiju. Harmonija je ključna riječ za tvoj tip ličnosti, kako privatno tako i poslovno. Vrlo ti je bitno da radiš u nenapetom, respektabilnom i srdačnom okruženju, jer te konflikti i borbe za vlast vrlo pogađaju i znatno ti otežavaju da dobro obaviš svoj posao. Radna područja u kojima se stalno bori sa svim sredstvima i gdje je visok pritisak konkurencije, za tebe predstavljaju veliko opterećenje.

Kod izbora posla vodi računa o tome da je tvoje područje obilježeno kooperacijom i da imaš dobre izglede za harmoničan odnos. Tvoja srdačnost, dobra sposobnost uživljavanja i spremnost za pomoć brinu za to, da si u pravilu u grupama brzo prihvaćen i omiljen sagovornik u svim brigama i nevoljama drugih. Vjerovatno si uvijek onaj ili ona koji prvi saznaje o poslovnim i privatnim brigama kolega – jednostavno zato što dobro znaš saslušati, utješiti i ohrabriti. Ipak nemoj previše pretjerivati u tome – kao prvo, prilično si osjećajan i često probleme drugih uzimaš previše k srcu i, drugo, zato što tvoj posao ne smije da trpi zbog tvog socijalnog angažmana!

Podijelite svoje tip ličnosti:


Find out more about your personality type in the english version of your personality description. Click here to get personality-based career advice and relationship advice for your type, the Social Realist.