Odvažan realist rado snosi odgovornost i pozdravlja izazove. Stabilna je i pouzdana ličnost. Za njega su veoma bitni vanjski kontakti; druževan je i preduzetan. Odličan je organizator, cijeni kada se stvari obavljaju uredno i na vrijeme i može da brzo reaguje nestrpljivo, ako i drugi nisu tako savjesni, uredni i svjesni obaveza kao i on sam. Strukturisan rad koji, što je moguće brže daje vidljive rezultate, preferira za razliku od apstraktnih, dugotrajnih procesa. Rutina mu ne predstavlja problem, sve dok doprinosi učinkovitosti. Nepredvidivo i neproračunato, nasuprot tome, koje naruši pomno planiranje uopšte ne cijeni. Ako se angažuje za neku stvar, to radi sa predanošću i spreman je za to podnijeti popriličnu žrtvu.

Konflikte i kritiku odvažni realist ne izbjegava, nego se hvata u koštac i traži rješenja. Pošto brzo primjećuje greške i nedostatke drugih i često brzo i direktno kritikuje, povremeno kod drugih zapne, prije svega onda, kada mu se njegov temperament odbije od glavu i kada izvede nepromišljene zaključke. Zbog svog izraženog smisla za pravednost brzo je spreman da se koriguje i prihvati otvorenu kritiku sagovornika. U njega se ne moraju tražiti sakriveni motivi, nego sa njim uvijek znamo na čemu smo. Odvažnog realista često puta nalazimo u vodećim pozicijama, jer on u sebi objedinjuje angažman, kompetenciju i sposobnost provođenja posla do kraja. Također u svoje slobodno vrijeme često preuzima obaveze u udruženjima ili drugim institucijama.

Odvažan realist ubraja se u ekstrovertirane tipove ličnosti. Zato rado i dobro radiš u timu, i kao kolega i kao vođa tima. Ljenčarenje u tihom sobičku za tebe, koji po prirodi voliš sklapati kontakte, bila bi kazna, jer lako i otvoreno prilaziš drugima. Harmoničnu radnu klimu pritom znaš cijeniti, ali to za tebe nije toliko bitno kao za druge tipove, jer je za tebe u prvom planu uvijek zadatak, a manje odnos prema kolegama i/ili pretpostavljenim.

Sve dok i drugi kao i ti sam disciplinovano rade i teže ka cilju, sve je uredu. Ali ako imaš osjećaj da posao trpi zbog neobjektivnih razmirica ili privatnih razloga koji prema tvom mišljenju nemaju veze sa poslom, nemaš problema da izraziš svoju kritiku i da ekipu pozoveš na razum. Žrtvovanje dobrog poslovnog rezultata u korist bilo kakve lične afektivnosti ili klime bez konflikata, ne pada ti na pamet. S druge strane, jedan si od tipova koji se najbolje mogu nositi sa kritikom i ponekad prešutjeti i negativne povratne informacije, a da ne glume uvrijeđenost ili zapadnu u depresiju. Zato možeš da se snađeš i u zanimanjima, u kojima se postupa nešto „grublje“ i orijentisano konkurencijski.

Odličan si organizator i genij kada je riječ o planiranju i pridržavanju konkretnih i terminom ograničenih radnih procesa. Zabavno ti je da se baviš detaljima i faktima, da razrađuješ pravila i odredbe i utvrđuješ standarde. Pri tome ti, sa jedne strane, dosta pomaže tvoj prirodni smisao za sistematiku i urednost, a sa druge strane tvoj dobar pogled za najučinkovitije od svih mogućih procedura.

Pouzdanost je tvoje drugo ime, također kada se radi o tvom poslu. Prepuštanje stvari slučaju teško ti pada i ništa ne mrziš više, nego kada se desi nešto nepredviđeno i spriječi tvoj mudri plan. Najviše se veseliš kada projekt koji si koncipirao protekne - glatko! - kao po loju i dadne dobar rezultat.

Podijelite svoje tip ličnosti:


Find out more about your personality type in the english version of your personality description. Click here to get personality-based career advice and relationship advice for your type, the Determined Realist.