Angažovani idealist je ekstrovertirana i ličnost koja je spremna pomoći. Djeluje simpatično i inspirativno na druge – prije svega, jer je uvijek spreman da vidi najbolje strane onoga ko mu je nasuprot. Njegov humor, njegova energija i njegov optimizam privlače druge ljude. Angažovani idealist zna jako dobro komunicirati i dobar je u ubjeđivanju i povlačenju drugih za sobom. Zato on često u grupi, kao da je samo po sebi razumljivo, preuzima ulogu vođe. Ovaj tip ličnosti često stvara karizmatične ljude.

Angažovani idealist posjeduje neobično veliku sposobnost uosjećavanja. Prema drugima je tolerantan i velikodušan, a ponekad naginje ka tome da idealizuje svoje prijatelje. Uvijek se trudi da svima da sve za pravo i želi da njegovi odnosi protječu harmonično i u zadovoljstvu. Zato je spreman da puno investira i da zanemari svoje potrebe. Pošto je angažovani idealist jako brižan, postoji opasnost da se žrtvuje za druge i da se preforsira. U poslu mora voditi računa o tome da ne razvije Burn-Out-sindrom.

Tvoj tip pripada ekstrovertiranom idealisti. Zato voliš raditi u šarolikoj miješanoj grupi ljudi koji te interesuju i inspirišu. Rad u „tihoj sobici“ nije za tebe. Možeš se savršeno uživjeti u druge i to rado činiš, tako da tvoje okruženje brzo osjeća, kako visok prioritet i važnost za tebe imaju ljudi.

Timski orijentisan rad zato je idealan za tebe. Poznavanje ljudi, dobar osjet za pozitivne strane i potencijale tvojih kolega i/ili podređenih te tvoja spremnost da u svom okruženju maksimalno potičeš i podržavaš brzo privlači druge na tvoj put. Rado te pitaju za savjet, uživaju u tvom brižnom načinu i rado su u tvom okrilju. Uvijek stojiš na raspolaganju u okviru svojih mogućnosti kada te drugi trebaju, jer si i sam najsretniji, kada drugima možeš da pomogneš da daju najbolje što mogu ili kada ti uspije da posreduješ u međuljudskim konfliktima.

Pogodan si kao vodeća snaga; svojom karizmom, entuzijazmom i sposobnošću da oduševiš i privlačiš druge, gotovo ti se nitko ne može suprotstaviti. Autoritativno ponašanje u vođenju nije doduše tvoj način; tvoj je put da druge uvjeriš u smisao i značenje projekta, tako da te oni onda dobrovoljno i rado slijede. Stoga ti je veoma važno da kod drugih pobudiš spremnost za kooperaciju, šta ti i ne pada tako teško zbog tvoje nadarenosti da motivišeš druge. Nisi uopšte konfliktan; više voliš harmoniju i ulažeš puno energije i vremena u dobru poslovnu klimu i harmonične odnose među kolegama. I prema kupcima i klijentima njeguješ najradije prijateljske, srdačne kontakte koji su obilježeni međusobnom potporom i podržavanjem.

Nekoga „zakinuti“ da bi ostvario vlastitu ekonomsku prednost, za tebe ne dolazi u obzir. Radije brineš o tome da dođe do „win-win-situacije“, u kojoj će svi učesnici moći da odu sa osjećajem da su ostvarili uspjeh. Zato te poznaju i cijene kao povjerljivog, pouzdanog i tolerantnog pretpostavljenog, kolegu i poslovnog partnera. Radna područja u kojima je potrebno puno laktanja, oštra konkurencija i spremnost na probijanje po svaku cijenu, također su manje pogodna za tebe. Zavist, ljubomora i trajno napeta atmosfera jako brzo te učine nesretnim.

Podijelite svoje tip ličnosti:


Find out more about your personality type in the english version of your personality description. Click here to get personality-based career advice and relationship advice for your type, the Engaged Idealist.